Ta bort, eller blockera Appar i Windows 10?

Under tiden jag har labbat med Windows 10 för att kunna skapa en sådan perfekt installations-avbild som möjligt så upptäckte jag att ta bort appar, så som Windows Store, OneDrive, etc inte genererar det bästa resultatet. För hux flux så kan företagets policy ändras och tillåta den borttagna appen. Nej, modifiera Windows så lite som möjligt är det bästa.
Så blockera då?
Ja, det är rätt väg. För det man blockerar kan man oblockera ta bort blockeringen för.

Av Jörgen Nilsson, ccmexec.com kan man lära sig mycket (har en otrolig mängd bokmärken i Chrome från hans blogg).Till exempel hans bloggpost “Blocking built-in apps in Windows 10 using Applocker“. Fungerar jättebra, om man använder Applocker. För den som vill helt radera appar från Windows 10 rekommenderar jag denna bloggpost; Removing built-in Apps from Windows 10 using Powershell.
På företaget jag jobbar på har vi inte använt oss utav Applocker tidigare, och när jag ny följde Jörgens utmärkta tips så blev resultatet först lyckat. Men sedan så hände något, “random” program startade inte, den var blockerad att köras. Jag dubbelkollade, trippelkollade, fyrlingkollade och jämförde inställningar. Det fanns bara en lösning för oss, att ta bort inställningarna jag gjorde i Applocker.
Visst, jag kunde ha fortsätt att “felsöka”. Men tiden att lägga på det och det vi vill blockera gick inte ihop.

Så om man inte vill radera Windows Store eller OneDrive, och man inte kan/vill använda Applocker så går det ju alldeles utmärkt att blockera dessa via GPO i alla fall.

Så här löste jag det (vi vill blockera Windows Store och OneDrive):

  • Först så skapade jag en helt ny GPO, satt ett WMI-filter* på den för att säkerställa att den endast slår mot Windows 10 maskiner.
  • Sedan öppnade jag upp “Windows 10 Policy v1.0 och klickade mig fram till:
    Computer Configuration > Policies > Administrative Templates > Windows Components
  • Väl där, valde jag OneDrive och under där högerklickade jag på Prevent the usage of OneDrive for file storage och valde Edit.
  • Markera Enabled och klicka på Ok- knappen
  • Sedan gick jag nedåt i trädet under Computer Configuration > Policies > Administrative Templates > Windows Components till jag kom till Store
  • Kort och gott, under Store markerade jag Turn off the Store application och valde Edit
  • Markera Enabled och klicka på Ok- knappen

Så var det fixat. Windows Store och OneDrive är blockerade. När företaget ändrar sig, så tar det bara någon minut att oblockera ta bort blockeringen för dessa.

Och när man väl börjar kika på vilka inställningar man kan göra via GPO, så behöver man inte lägga jätte mycket tid på att skapa en egen installations-avbildning.

 

*WMI-filter för Windows 10:
Namespace: root\CIMv2
Query: select * from Win32_OperatingSystem where Version like ”10.0%” and ProductType=”1″